Studio monitoren voor elke thuisstudio

Studio monitoren voor elke thuisstudio

Als je zelf muziek produceert, kan je niet zonder goede studio monitoren. Wanneer je jouw eigen muziek met normale speakers afspeelt, klinkt de muziek niet altijd optimaal. Hierom is het zo belangrijk om studio monitoren te hebben in jouw studio.

Wat zijn studio monitoren?

Studio monitoren zijn speakers waarmee je muziek kan afspelen. Ze zijn speciaal bedoeld voor muzikanten die hun zelfgemaakte muziek willen afspelen. Wanneer je dit namelijk doet op een laptop of andere soort speakers, kan de muziek steeds anders klinken. Soms zijn bepaalde elementen in de muziek niet goed te horen. Met een studio monitor wordt het geluid afgespeeld zoals het ook echt is. Je kan hierbij alle details in jouw muziek horen. Op deze manier kan je ook heel gemakkelijk nog kleine aanpassingen maken.

Actieve en passieve monitoren

Als het gaat om studio monitoren kan er onderscheid gemaakt worden tussen actieve en passieve monitoren. Bij een actieve monitor zit er al een versterker in speaker zelf. Deze zijn heel erg makkelijk om in te stellen. Je hebt namelijk geen losse versterker meer nodig. Je kan de monitor meteen aansluiten op een stopcontact en op jouw PC.  Bij passieve studio monitoren zit er geen versterker in de speaker. Je kan het beste voor deze soort speaker kiezen als je al een goede versterker hebt of zelf de versterker wilt uitkiezen.

Het formaat van de monitor

Wanneer je studio monitoren wilt aanschaffen, moet je rekening houden met het formaat van de speaker. Hier zit namelijk nog best veel variatie in van speaker tot speaker. Wanneer je een professionele studio hebt, kan je gaan voor de allergrootste monitoren. Deze zorgen ervoor dat het geluid over de hele ruimte verspreid wordt. Als je een speaker zoekt voor een thuisstudio of voor op een kamer, kan je beter kiezen voor een kleiner formaat. Deze leveren nog steeds een kwalitatief goed geluid op. Het voordeel is dat ze minder ruimte innemen en vaak ook minder duur zijn.

Een goede PC

Wanneer je muziek wilt afspelen, moet je natuurlijk wel eerst de juiste apparatuur hebben om muziek te kunnen maken. Een goede computer is hiervoor erg belangrijk. Wanneer je studio monitoren gaat uitkiezen moet je in de gaten houden of deze wel passen bij het soort pc dat je hebt. Op jouw PC kan je dan de juiste programma’s downloaden waarmee je muziek kan produceren.