De eindeloze mogelijkheden van de MIDI controller

De eindeloze mogelijkheden van de MIDI controller

Een MIDI controller kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om muziek mee te maken, muziek te mixen of een programma aan te sturen. Er is dus veel variatie en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat is een MIDI controller nu precies? En welke kan jij het beste aanschaffen?

Wat is een MIDI controller?

Een MIDI controller kan communiceren met andere MIDI apparaten. Je kan op een deze controller opdrachten versturen naar verschillende apparaten die die opdrachten vervolgens uitvoeren. MIDI is een makkelijke manier waarmee verschillende machines met elkaar verbonden kunnen worden.

Muziek maken met een MIDI controller

MIDI controllers kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld om digitaal muziek te maken. Een MIDI apparaat maakt zelf geen muziek. Je moet hierop een ander apparaat aansluiten die muziek genereert. Een MIDI keyboard is bijvoorbeeld heel populair. Uit het keyboard zelf komt geen geluid. Je moet deze namelijk aansluiten op een virtueel instrument. Deze kan je bijvoorbeeld downloaden op jouw eigen computer. Het keyboard zal dan communiceren met het instrument en zo zal er muziek ontstaan.  Het is belangrijk dat de instrumenten aansluitbaar zijn op MIDI apparaten. Wanneer dat het geval is kan de MIDI controller er verbinding mee maken.

Meerdere functies

Er zijn veel verschillende controllers die verschillende functies kunnen uitvoeren. Een MIDI controller hoeft namelijk niet per se gebruikt te worden voor muziekinstrumenten. Er zijn ook controllers waarmee computerapparaten bestuurd kunnen worden. Wanneer je een controller wilt aansluiten op een PC of laptop is het wel essentieel om een MIDI interface te installeren. Alleen op deze manier kan er gecommuniceerd worden met de controller. Het is ook belangrijk om de juiste kabel te kopen die de MIDI-controller verbindt met een apparaat. Voor computers heb je bijvoorbeeld speciale USB-MIDI kabels. Hiermee kan je een MIDI apparaat aansluiten op jouw computer via de USB aansluiting.

De juiste controller kiezen

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende manieren om een MIDI apparaat te gebruiken. Er zijn dan ook vele verschillende soorten te koop. Welke je het beste kan kopen wordt bepaald door het doel dat je voor ogen hebt. Wanneer je een controller wilt gebruiken voor DJ doeleinden, kan je het beste een uitgebreide controller kopen waarmee je muziek kan mixen. Als je alleen een keyboard wilt bespelen, kan je het beste kiezen voor een MIDI-keyboard. Hoe uitgebreider de controller is, hoe hoger de prijs zal zijn. Wanneer je verschillende dingen wilt doen met jouw controller, is het misschien slim om in een uitgebreide te investeren. Je weet dan zeker dan je er verschillende kanten mee op kan. Allerlei soorten controllers zijn de vinden via I4Studio.nl.

Controle over jouw productieproces

Wanneer je muziek wilt produceren, is een MIDI controller gemakkelijk te gebruiken. Het voordeel aan een controller is dat je deze zelf kan programmeren. Veel controllers werken met verschillende knoppen, toetsen of switches. Je kan zelf programmeren welk commando gegeven wordt met welke knop. Hierdoor heb je altijd controle over het systeem. Wanneer je muziek produceert, zal je bepaalde functies vaak willen gebruiken. Dit is dan een goede manier om deze altijd bij de hand te hebben.