Verschillende OSs

Verschillende OSs

De kans is heel groot dat u dit artikel niet aan het lezen bent op een laptop zonder windows. Windows is het meest gebruikte besturingssysteem (of Operating System, vanaf hier OS) op de markt en is op het overgrote merendeel van de computers geïnstalleerd. Toch zijn er ook andere OSs, zoals Linux, of IOS, van Apple. 

Windows

Verreweg de bekendste is toch wel Windows. Windows wordt gebruikt op een heel groot deel van alle computers en is volgens velen de beste OS die er is. Windows wordt gemaakt door Microsoft, wat een erg groot tech bedrijf is, opgericht door multi miljardair Bill Gates. Windows heeft veel support van het moederbedrijf en er zijn dus weinig problemen mee over het algemeen. Hoewel Windows 10 nog door de meeste mensen wordt gebruikt maken ook steeds meer mensen de overstap naar Windows 11, wat in weinig opzichten anders lijkt te zijn dan zijn voorganger. Fijn aan Windows is dat omdat het zoveel gebruikt wordt, de meeste developers ook vooral voor Windows dingen ontwikkelen. Daarom is dit verreweg het beste systeem om te gebruiken voor het spelen van videogames, wat op Apple eigenlijk vrijwel geen doen is en is het het platform dat de meeste applicaties ondersteunt.

IOS

IOS is het besturingssysteem van Apple. Apple is het grote bekende tech bedrijf dat de iPhone maakt, maar is begonnen als bedrijf dat computers maakt. Al hun apparaten hebben het IOS systeem in gebruik en het is na Windows het meest populaire systeem (maar er zit veel afstand tussen). Voordelig aan IOS is dat het heel handig verbindt met andere apparaten. Als jij een iPhone hebt, dan kan je makkelijk allemaal documenten binnen de cloud delen op je apparaten en heb je er profijt van als je een computer hebt van Apple. Toch is het ook nadelig voor de bruikbaarheid. Veel video games worden bijvoorbeeld niet op Apple ondersteund en het is over het algemeen moeilijk dingen te regelen die iets afwijken van het gebruikelijke.

Linux

Een verhaal apart is Linux. Linux is open source software, wat betekent dat het gratis is en dat iedereen er mee aan de slag kan die dat maar wil. Hierdoor heb je een aantal varianten, waardoor je bijvoorbeeld een ubuntu laptop kan hebben, of één met mint. Linux is een absolute nachtmerrie om te gebruiken en kan beter alleen worden aangeraden aan mensen die veel weten van computers. Op deze manier ben je meer zeker van je zaak.

Geplaatst op Categorieën ICT