Hackers buiten de deur houden, doe je zo

Hackers buiten de deur houden, doe je zo

Oma belde op. Ze klonk erg geschrokken. Ze was gehackt! Ze bleek vrijwel dagelijks meerdere gekke mailtjes, voorzien van veel spelfouten en verleidelijke knoppen, te ontvangen. Achteraf bleek een bedrijf, waar oma eerder haar privégegevens had achtergelaten, niet voldoende beveiligd te zijn. In korte tijd had een hacker de gegevens in handen en werd oma de dupe van deze situatie. 

Deze situatie kan een grote les zijn voor andere bedrijven. Het imago van het betreffende bedrijf in de introductie heeft een grote schade opgelopen, maar ook de klanten zijn de dupe van de situatie die heeft plaatsgevonden. Kortom, veel gevolgen die ieder bedrijf graag voorkomt. Gelukkig zijn er meerdere partijen die je hiermee kunnen helpen. Voorkomen is beter dan verhelpen, vandaar dat u in dit artikel leest hoe u hackers buiten de deur (of computer) houdt als bedrijf.

Wie zijn het doelwit?

Het klinkt wellicht begrijpelijk dat hackers zich richten op grotere ondernemingen. Er geldt immers: hoe groter de onderneming, hoe meer omzet en hoe meer er te onderscheppen is al bedrijf. Toch is dit niet altijd de werkwijze van de hackers. Bijna de helft van de hackers, zo’n 43% van de gevallen, richt zich op midden- en kleine bedrijven. Huh? Dit is gemakkelijk te verklaren. Kleinere ondernemingen lijken vaak een minder groot doelwit voor hackers, waardoor hun beveiliging zwakker is ten opzichte van grotere ondernemingen.

Hoe weet je of jouw beveiliging voldoende is?

Het is erg lastig om te bepalen of jouw huidige beveiliging voldoende is om de hackers buiten te houden. Hackers hebben immers een grote kennis en de juiste apparatuur om een beveiligingssysteem te omzeilen of doorbreken. Om te kunnen vaststellen of jouw beveiliging inderdaad goed genoeg is, kun jij een penetratietest laten uitvoeren. Hierbij zullen hackers (met de juiste intenties) te werk gaan en proberen jouw systeem binnen te komen. Naderhand zul jij een advies ontvangen, waarin de zwakke onderdelen staan beschreven en de wijze waarop deze onderdelen versterkt kunnen worden.

Hoe kun je hackers buiten de deur houden?

Naast de verbetering van jouw huidige IT-security zijn er ook andere handelingen die jij kunt uitvoeren om hackers geen schijn van kans te geven. 

  • Bestanden vergrendelen

Naast het vergrendelen van het gehele systeem is het ook mogelijk om bestanden op zichzelf te vergrendelen. Dit zal een hacker extra moeite kosten, waardoor hackers hier vaak de tijd niet voor nemen.

  • Voldoende back-ups

Een hacker is in staat om bedrijfsprocessen stil te leggen en pas na betaling het proces weer in werking stellen. Door voldoende back-ups te maken, zul jij, zonder de betaling, alsnog de bedrijfsprocessen in werking stellen.