Waarom rijden op een grote motor zo’n kick geeft

Waarom rijden op een grote motor zo’n kick geeft

Er is volgens veel motorrijders geen betere manier om verbinding met de openbare weg te maken dan op een grote motor. Het is dan ook een ervaring als geen ander, waarbij elk van de zintuigen van de motorrijder altijd volledig is ingeschakeld. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende aspecten van dit bijzondere gevoel dat motorrijden oproept. 

Een ontsnapping aan de stress van het leven

Motorrijden heeft voor veel motorrijders een diepere emotionele betekenis. Voor sommige bikers dient het bijvoorbeeld als een ontsnapping aan de stress van het leven en kan men echt even compleet in het nu leven.

Wat maakt motorrijden voor alle berijders leuk? Veel motorrijders beginnen om verschillende redenen met rijden, maar het is voor de meeste bikers vooral de snelheid en spanning die ze op hun motor houden. Motoren zijn op deze wijze een beetje met legale drugs te vergelijken die je high maken en je vlot in een transcendente staat van nirvana brengen.

Het is vooral het vermogen en de acceleratie van een grote motor die iets unieks biedt waar ze naar op zoek zijn. En waar ze daarna niet meer vanaf kunnen blijven! De sensatie van het snel accelereren naar hoge snelheden is iets waar ze dan verslaafd aan zijn geraakt. Dit geeft ook zeker de beste adrenalinekick die een motorrijder zich ooit kan wensen.

Een goede manier van onder invloed raken

Dit is op zich een prima verslaving en een goede manier om onder invloed raken te noemen, mits de motorrijders veilig rijden met de juiste veiligheidsuitrusting. Jethelmen zijn daarbij ongetwijfeld één van de beste beschermende uitrustingen voor al je motoravonturen. Het is een essentieel deel van je uitrusting, omdat het het meest kwetsbare deel van je lichaam beschermt tegen hoofd- en hersenletsel. Het is daarom aan te raden om altijd in een goede helm te investeren. Zorg ervoor dat je zeker de juiste maat kiest om jezelf tegelijkertijd comfort en veiligheid te bieden.

Motorrijden is goed voor je mentale gezondheid

Je mentale gezondheid is echter net zo belangrijk als jouw fysieke gezondheid. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken om te ontspannen en deel te nemen aan activiteiten die jou bijzonder gelukkig maken. Recente studies hebben aangetoond dat motorrijden je mentale gezondheid en cognitieve functie daadwerkelijk kan verbeteren!

Het verbetert daarnaast de cognitieve functie

Als je op een motor rijdt, dan activeert dit een specifiek deel van je hersenen. We hebben het dan met name over de rechterhersenhelft van de prefrontale kwab. Je prefrontale cortex is verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan functies, zoals iemands aandacht richten, impulsbeheersing en emotionele reacties.

Het is vrij gemakkelijk in te zien hoe dit met motorrijden verband houdt, omdat dit een veel hoger niveau van focus en aandacht voor je omgeving vereist. Het kan vereisen dat je snel, maar op een gecontroleerde manier denkt (door onder meer impulsen en emotionele reacties te koppelen). Als jij dit deel van jouw hersenen regelmatig gebruikt, dan kan je cognitieve functie in de loop van de tijd prima verbeteren.

Het geeft je bovendien een gevoel van geluk en vrijheid

We gaven hierboven al aan dat motorrijden je zowel een adrenalinekick als een gelukkiger gevoel kan geven. Dit kan dankzij het vrijkomen van dopamine. Dit hormoon regelt allerlei mentale, emotionele en motorische reacties. De endorfine die in je lichaam vrijkomt terwijl je rijdt, zorgt ervoor dat je dit motorrijden met geluk en vrijheid associeert. Veel mensen noemen dit zelfs meditatief!

Heb je ooit een grote motor geparkeerd zien staan voor de kliniek van een psychiater? Het antwoord hierop is hoogstwaarschijnlijk nee. Dat is omdat motorrijden alle spanning en stress wegneemt, net alsof jouw systeem opnieuw is opgestart.

Motorrijden geeft een kalm en ontspannen gevoel

Motorrijden op een grote motor geeft velen een kalm en ontspannen gevoel. Iets wat je anders enkel door meditatie zou kunnen bereiken. Veel motorrijders noemen hun motorfiets daarom ook wel hun therapeut. Dit omdat het biken ervoor zorgt dat jij je na elke rit energiek en verfrist voelt!

Zo kunnen we concluderen dat het dagelijks op je grote motor rijden zeker positieve effecten heeft op je mentale en emotionele gezondheid. Het geeft je niet alleen een aangename kick, maar helpt ook je stress te verminderen. Het is misschien zelfs wel het beste antidepressivum ter wereld dat, vooral op een hoge snelheid, alle negatieve gedachten snel uit je hoofd blaast!