Tips voor het lezen van etiketten

Tips voor het lezen van etiketten

Hoogstwaarschijnlijk ben jij wekelijks te vinden in de supermarkt. Even snel een broodje voor de lunch halen of misschien doe jij de weekboodschappen. Persoonlijk was ik nooit bezig met de ingrediënten en voedingswaarden van de producten die ik kocht. Toch kwam hier verandering in toen ik een sportievere levensstijl aannam en mij dus ook moest richten op een gezonder voedingspatroon.

Ik hield mij steeds meer bezig met de etiketten op de producten. Er staat immers enorm veel informatie op een etiket voedingsmiddel. Hoewel jij wellicht niet geïnteresseerd bent in een gezondere levensstijl, is het zeker aan te raden om het product eens om te draaien en het etiket te lezen, voordat je het product in de boodschappenkar legt. 

Waarom lees je het etiket?

Er zijn diverse redenen om een etiket te lezen. Zo is het mogelijk dat jij ook een gezondere levensstijl wilt aannemen, waardoor jij, aan de hand van de etiketten, kunt concluderen welk product gezonder is. 

Daarnaast is het mogelijk om te achterhalen welke ingrediënten er in het product zitten. Indien jij allergisch bent voor een ingrediënt, kun je te weten komen of dat ingrediënt ook in het betreffende product verwerkt zit. 

Verder geeft het etiket aan hoe het product gemaakt is, waar het product vandaan komt, of het product duurzaam is en waar het product het beste bewaard kan worden.

Tips bij het lezen van etiketten

Bij het lezen van de etikettering van levensmiddelen en voedingsproducten zie je door de bomen het bos bijna niet meer. Al die onbekende termen zullen jou hoogstwaarschijnlijk weinig zeggen. Om het lezen van de etiketten iets gemakkelijker te maken, geef ik jou vier gemakkelijke tips.

  1. De volgorde van de ingrediëntenlijst

De volgorde van de ingrediëntenlijst lijkt in eerste instantie niet heel belangrijk te zijn. Toch is dit van groot belang bij het maken van gezondere keuzes. Zo worden de ingrediënten die het meest in het product zitten als eerste benoemd en de ingrediënten die het minste in het product zitten als laatste. Zie jij suiker als eerste ingrediënt staan? Dan is dat zeker geen gezonde keuze!

  1. Lengte van de ingrediëntenlijst

Wellicht klinkt dit vrij logisch, maar hoe korter de ingrediëntenlijst is, hoe gezonder de keuze zal zijn. Hoe minder toegevoegde suikers en stoffen, hoe beter dat is voor het lichaam.

  1. Vergelijken

Het is altijd interessant om twee gelijke producten van twee verschillende aanbieders te vergelijken. Vaak zit er een redelijk verschil in de ingrediëntenlijst. Hoewel het een kleine moeite is om de lijsten te vergelijken, kan dit een enorm groot verschil maken. 

  1. Voedingswaardetabel bekijken

Het tabel geeft, naast de ingrediëntenlijst, veel informatie vrij over het product. Zo kun je aflezen hoeveel kilocalorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten, suikers en zout het betreffende product bevat per 100 gram of ml.

Geplaatst op Categorieën Techniek