Welke data only oplossingen bestaan er?

Met een telefoon kun je natuurlijk internetten, maar ook bellen en sms’en. Steeds meer mensen kiezen echter meer voor internet en minder voor telefoneren. Verder bestaan er nu ook apparaten waar je alleen data mee kunt gebruiken. Er is dus voldoende vraag naar data only oplossingen. Welke keuzes bestaan hiervoor? Lees het hier!

Data only oplossingen

Met data only wordt bedoeld: alleen internet. Dit houdt dus in dat je niet kunt bellen en sms’en met een dergelijk product of dienst. Er is dan ook geen telefoonnummer aanwezig, gezien dit niet nodig is.

Hieronder beschrijven we de volgende drie data only oplossingen:

  • Data only simkaarten
  • eSIM
  • Vaste internet abonnementen

Data only sim

Een data only sim is een simkaart waar je alleen mee kunt internetten. Dit houdt internet in de breedste zin van het woord in: van browsen op je telefoon tot het gebruiken van een simkaart in een beveiligingscamera via 4G. Vaak zijn dit prepaid kaarten, omdat kostencontrole voor deze simkaarten gewenst is.

Waar WiFi gebruikt maakt van een vast netwerk, maken data only simkaarten gebruik van een mobiel netwerk (of meerdere mobiele netwerken). Dit zorgt ervoor dat je flexibel bent in waar je verbonden bent: niet alleen thuis, maar overal waar de simkaart (en het apparaat waar de kaart zich in bevindt) meegenomen wordt. 

Deze simkaarten zijn vooral populair voor apparaten waar ook alleen data mee kan worden verbruikt: MiFi routers, tablets, laptops, 4G beveiligingscamera’s, GPRS trackers, en meer.

eSIM

Met eSIM maak je ook gebruik van mobiele data (een mobiel netwerk), net zoals met een data only simkaart. Het enige verschil is dat je geen fysieke kaart hebt; in plaats daarvan gebruik je de al aanwezige eSIM-functionaliteit (een soort virtuele simkaart) van een apparaat om te internetten. Vooral nieuwere apparaten, zoals recente smartphones, ondersteunen dit. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling en dus niet beschikbaar voor oudere apparaten.

Hoewel er met een eSIM normaal gesproken ook kan worden gebeld, bestaan er ook data only oplossingen voor eSIM.

Vaste internet abonnementen

Je hoeft tegenwoordig geen televisie en vaste telefonie bij je internet te nemen. Nu kun je namelijk gewoon een los internet abonnement voor thuis kiezen. Je maakt hierbij bijvoorbeeld alleen gebruik van WiFi, zonder dat je dus ook een televisie pakket of telefonie erbij moet afsluiten. De meeste aanbieders van vast internet bieden dit gewoon als optie aan. Binnen internet abonnementen bestaan er vervolgens verschillen op het gebied van prijzen, internetsnelheid, soort internet, en meer.