Test je digitale beveiliging

Een digitaal veilige omgeving is enorm belangrijk voor ieder bedrijf of organisatie. Er wordt tegenwoordig steeds meer data verzameld en opgeslagen door allerlei organisaties en deze gegevens kunnen vertrouwelijke informatie bevatten die niet op straat terecht mogen komen. Naast het feit dat bedrijven zelf vertrouwelijke informatie hebben en dit ergens opslaan zijn ze vaak ook in het bezit van persoonsgegevens van hun klanten. Al deze data moet veilig opgeslagen worden zodat de veiligheid tot op zekere hoogte gegarandeerd kan worden aan zowel het bedrijf zelf als aan de klanten. Om de veiligheid van deze gegevens te testen kan er een penetratietest aan te pas komen.

Het verhogen van de veiligheid

Maar wat is of doet een penetratietest dan eigenlijk vraag je je nu af? Security specialisten kunnen een dergelijke test uitvoeren en zo een test heeft als doel om de beveiliging te testen. Aan het einde van de rit zullen er resultaten uit rollen en die kunnen vervolgens weer gebruikt worden om de IT security te verbeteren. Een penetratietest wordt in goed overleg uitgevoerd, waardoor er ook kan worden vastgesteld wat de scope van het onderzoek moet zijn. Hierbij wordt er gekeken wat er allemaal wel en wat misschien niet belangrijk is voor het onderzoek, om het op deze manier goed behapbaar te maken. Er zijn verschillende penetratietesten die uitgevoerd kunnen worden met allemaal een andere manier van hanteren. Zo bestaat er de blackbox penetratietest, greybox pentratietest en whitebox penetratietest. Deze testen verschillen met elkaar qua hoeveelheid voorkennis er wordt gebruikt bij de penetratietest. 

Persoonlijke afstemming

Het beste is uiteraard om tijdens een dialoog erachter te komen wat het bedrijf, dat zich beter wil laten beveiligen, belangrijk vindt en wat niet. Zo kan de dienst beter en persoonlijker worden afgestemd. Hierdoor kan er ook beter worden bepaald wat er nodig is om het niveau van de digitale veiligheid te verhogen. Dit is enorm belangrijk en staat ook wel bekend als security assessment.

Geplaatst op Categorieën ICT